Comisia Europeană a lansat Coaliția “Digital Skills and Jobs” pentru a ajuta europenii în carieră și în viața de zi cu zi

iTalent? IT will be fun! (ITWorks!) – Tabăra de IT și dezvoltare personală ediția a IX-a 21 -25 septembrie 2016, Bușteni
21/08/2016
eSkills Manifesto 2016
28/01/2017

Comisia Europeană a lansat Coaliția “Digital Skills and Jobs” pentru a ajuta europenii în carieră și în viața de zi cu zi

La 1 decembrie 2016, la Bruxelles, Comisia Europeană, împreună cu state membre, companii, parteneri sociali, ONG-uri și furnizori de servicii educaționale, a lansat Coaliția “Digital Skills and Jobs”, pentru a satisface cererea ridicată de competențe digitale din Europa, competențe esențiale în societatea și piața muncii de azi.

Coaliția “Digital Skills and Jobs” este una dintre cele 10 inițiative propuse de Comisie în cadrul New Skills Agenda for Europe, lansată în luna iunie a acestui an. Astăzi o serie de parteneri, incluzând peste 30 de organizații și grupuri, cum ar fi European Digital SME Alliance, ESRI, SAP, ECDL și Google s-au angajat să reducă în continuare deficitul de competențe digitale, ca parte a Digital Skills and Jobs Coalition.Comisia apelează și la alți stakeholder-i să se alăture Coaliției și să susțină Carta. Membrii Coaliției se angajează să abordeze deficitul de competențe la toate nivelele, de la competențele specialiștilor IT&C de înalt nivel și până la competențele necesare tuturor cetățenilor europeni pentru a trăi, munci și participa în economia digitală și la viața societății. Acest fapt este crucial atât pentru industria europeană, pentru a rămâne competitivă în fața avanusului rapid al competitorilor, cât și pentru societatea europeană, pentru a se păstra incluzivă în era digitală.

Andrus Ansip, Vicepreședinte pentru Piața Unică Digitală, a declarat: Oferind condiții pentru ca mai mulți oameni să își dezvolte competențele digitale este ca și cum le-am oferi un bilet pentru economia digitală. Nu putem construi Piața Unică Digitală în Europa, fără să adresăm deficitul de resurse digitale. Lansarea Coaliției Digital Skills and Jobsreprezintă o piatră de hotar în eforturile noastre de a spori competențele digitale ale tuturor în Europa.”

Günther H. Oettinger, Comisar pentru Economia și Societatea Digitală a adăugat: Lipsa de competențe digitale frânează deja inovația și creșterea în Europa. Nu doar în cazul companiilor IT&C, dar și al organizațiilor din toate sectoarele – public și private. Trebuie să înlăturăm acest obstacol pentru a ne asigura că europenii au acces la slujbele pe care le merită și că afacerile au acces la o bază largă de talente digitale.”

Competențele digitale implică un număr de abilități pe care cetățenii să se poată baza, pornind de la căutarea și găsirea unor informații online și împărtășirea de mesaje online pentru crearea de conținut digital și până la scrierea de aplicații. În Europa există un deficit de persoane cu competențe digitale care să ocupe job-urile vacante în toate sectoarele și va exista un deficit de până la 750.000 de specialiști IT&C în 2020. În prezent șomajul în rândul tinerilor de 15-24 de ani este de aproape 20% în Europa. Mai mult de o treime din forța de muncă și, mai mult, cca. 45% dintre europeni au doar competențe digitale de bază.

La evenimentul de lansare de la Bruxelles au participat Vicepreședintele Ansip, Comisarul Oettinger și Comisarul Tibor Navracsics, responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport precum și Alexander De Croo, Viceprim-ministru al Belgiei.

Comisarul Oettinger a acordat și premiile celor 4 câștigători în cadrul competiției Digital Skills Awards 2016.

Parteneri pentru impulsionarea competențelor digitale

Noua Coaliție se construiește pe baza eforturilor depuse de Grand Coalition for Digital Jobs, campania eSkills for Jobs și Education and Training 2020. Începând din 2013, Grand Coalition a condus instruirea în competențe digitale a peste 2 milioane de oameni, prin intermediul a peste 80 de organizații partenere și a condus la stabilirea a 13 coalițiinaționale pentru competențe digitale în statele membre.

Trei noi coaliții naționale vor fi lansate în Republica Cehă, Estonia și Slovenia și alte 4 sunt în curs de constituire. Obiectivul este de a avea coaliții naționale în toate statele membre până în 2020.

Se așteaptă ca până în 2020 aceste inițiative combinate să:

  • instruiască 1 million de șomeri tineri pentru job-urile vacante prin internship-uri/traineeship-uri, apprenticeship-uri și programe de instruire de scurtă durată.
  • sprijine îmbunătățirea pregătirii profesionale și re-instruirea forței de muncă și, în particular, să se ia măsuri concrete de sprijinire a IMM-urilor care se confruntă cu provocări specifice în atragerea și reținerea talentelor digitale, precum și în re-instruirea forței lor de muncă.
  • modernizeze educația și instruirea pentru a furniza tuturor elevilor și profesorilor oportunitatea de a utiliza instrumente digitale și materiale în procesul de predare și învățare și de a dezvolta și upgrade-a competențele lor digitale.
  • reorienteze și să utilizeze finanțările disponibile pentru sprijinirea competențelor digitale și să deruleze programe de creștere a conștientizării privind importanța competențelor digitale pentru a putea fi angajat, a fi competitiv și a participa la viața societății.

Comisia va sprijini lucrările Coaliției prin coordonarea activităților la nivel european, facilitând parteneriate și sprijinind schimbul de bune practici.

Noua Agendă de Competențe pentru Europa

Skills Agenda for Europe stabilește 10 inițiative concrete pentru îmbunătățirea competențelor și relevanței lor pentru piața muncii, în cooperare cu statele membre și cu stakeholder-ii. Trei dintre acestea – competențele garantate (Skills Guarantee), redenumită “Upskilling Pathways” (căi pentru îmbunătățirea pregătirii profesionale), propunerea de revizuire a framework-ului de calificări europene și planul de cooperare sectorială în privința competențelor – au fost adoptate de Comisie în iunie 2016. Revizuirea propusă pentru framework-ul Europass a fost adoptată în octombrie 2016. În data de 5 decembrie 2016, Marianne Thyssen, Comisar pentru Ocuparea forței de muncă, Afaceri sociale, Competențe și Mobilitatea forței de muncă va lansa săptămâna europeană a competențelor vocaționale (European Vocational Skills Week). Pe durata acestei săptămâni, la Bruxelles și în statele membre, vor fi organizate o serie de evenimente care să îmbunătățească atractivitatea și imaginea instruirii și educației vocaționale. Celelalte acțiuni din cadrul Agendei de Competențe vor fi lansate în 2017:revizuirea framework-ului pentru competențe cheie, instrumentul de profilare a competențelor pentru țări terțe, analize ulterioare și împărtășirea celor mai bune practici pentru combaterea exodului de creiere și o propunere de monitorizare a absolvenților și a pieței muncii.

img_4283

Distribuie daca ti-a placut 🙂